بهترین و قشنگ ترین مطالب روز ایران اینجاست
ضخامت سقف اینتل دک چقدر است؟
جمعه 6 خرداد 1401 ساعت 23:6 | بازدید : 183 | نویسنده : علی | ( نظرات )

در محاسبه ­فرکانس دوره­ای ارتعاش کف‌­ها، باید اثر ترک خوردگی قطعات، با منظور نمودن ممان اینرسی موثر، ، متناظر با بارهای مرده وزنده­ی بدون ضریب، در محاسبه­ ی تغییر شکل­‌ها مورد توجه قرار گیرد. این تغییر شکل­‌ها مربوط به اثر بارهای مرده و بخشی از بارهای زنده که دائمی فرض می­‌شود (بدون ضرایب بار) بوده و ضریب ارتجاعی دینامیکی بتن 25/1 برابر با مقدار  منظور می­‌گردد.

برای محاسبه­ فرکانس دوره‌ای، f ، می­توان از رابطه (9-19-6) استفاده نمود.

(6-19-9)

که در آن Δis تغییر مکان استاتیکی قائم حداکثر کف تحت اثر بار مرده و بخشی از بار زنده که دائمی فرض می­‌شود (بر حسب میلی­متر)، و f فرکانس دوره ­های ارتعاش بر حسب هرتز است.

در صورتی که به مطالعات جامع‌­تر برای ارتعاش کف‌ها نیاز باشد می­‌توان از مراجع معتبر بین‌المللی دیگر به جای رابطه 9-19-6 و جدول 9-19-4 استفاده نمود.

حل یک مثال از یک دال ساده از کنترل ارتعاش سقف اینتل دک در نرم‌افزار (SAFE):

در این مثال از یک سقف با دهانه‌های 8 متر، با تیرهای پیرامونی و سقف ضخامت 25سانتی­متر اینتل ­دک با کاربری مسکونی که در نرم افزار مدل شده است، استفاده­ شده­ است. به منظور کنترل برش پانچ برای ستون­‌هایی که به تیر متصل نیستند از دال توپر هم ضخامت سقف استفاده شده ­است. همانطور که قبلا گفته شد، مطابق با جدول 9-19-4 مبحث نهم مقررات ملی ساختمان برای کاربری ساختمان­‌های مسکونی و اداری حداقل فرکانس دوره­ای کف‌ها باید در حدود 5Hz باشد.

کنترل موثر ارتعاشات سقف

ضخامت سقف اینتل دک

به منظور کنترل ارتعاش از load case 2 آنالیز ترک خوردگی که در راهنمای  نرم ­افزار CSI آمده است استفاده می­ شود که به شرح زیر است:

Case 2: Cracked analysis for permanent load with short-term concrete modulus is given as DEAD + SDEAD + ΨLLIVE, in which ΨL = 0.20 (ΨL = 0 if 100% of the LIVE load is non-sustained)

ماکزیمم خیز بلند مدت کنترل شده سقف اینتل دک با آنالیز ترک­ خوردگی در حدود 3/3 سانتی­متر است که در محدوده مجاز است:

مدل سازی سقف اینتل دک

جدول زیر فرکانس دوره‌­ای سازه را برای ضخامت سقف اینتل دک نشان می­‌دهد، همانطور که ملاحظه می‌شود همه فرکانس‌ها عددی بالاتر از 5 هستند.

مدل سازی سقف اینتل دک در کنترل ارتعاشات

جدول فرکانس دوره­ای محاسبه شده (خروجی گرفته شده از نرم افزار) برای سقف اینتل دک

 

حل همان مثال با سقف وافل در نرم افزار (SAFE):

بدین منظور از یک وافل رایج به ارتفاع 18 سانتی­متر که با 7 سانتی­متر دال بتنی رویه به ضخامت 25 سانتی­متر می ­رسد استفاده می­‌شود، فاصله آکس به آکس قالب‌ها 60سانتی­متر، عرض تیرچه در بالا 13 سانتی­متر و عرض تیرچه در پایین 10سانتی­متر در­نظرگرفته شده ­است. بقیه پارامترهای مدل­سازی عینا مطابق با حالت قبل در­نظر گرفته ­شده ­است.

ماکزیمم خیز بلند مدت کنترل شده سقف وافل کلاسیک نیز با آنالیز ترک­ خوردگی در حدود 3/3 سانتی­متر است که آن هم در محدوده مجاز است.

جدول زیر فرکانس دوره‌­ای سازه را برای پریودهای مختلف سقف وافل کلاسیک را نشان می‌دهد، همانطور که ملاحظه می‌­شود همه فرکانس­‌ها عددی بالاتر از 5 نیست و به منظور حل این مشکل می‌­بایست ضخامت سقف افزایش یابد


موضوعات مرتبط: ساختمان , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


همه چیز درباره بازسازی سقف چوبی
سه شنبه 3 خرداد 1401 ساعت 16:8 | بازدید : 174 | نویسنده : علی | ( نظرات )

طول عمر سقف خانه چقدر است؟

طول عمر سقف خانه بستگی به عوامل متعددی دارد. اقلیم تأثیرگذارترین عامل بر طول عمر سقف است. سقف خانه در آب و هوای مرطوب و خشک در معرض فرسودگی است. رطوبت حاصل از باران و برف در آب و هوای گرم و مرطوب یا سرد و مرطوب موجب فرسودگی سقف می‌شود. خشکی حاصل از تابش مستقیم نور آفتاب در آب و هوای گرم و خشک یا سرد و خشک نیز موجب فرسودگی سقف می‌شود. سقف خانه در آب و هوای معتدل طول عمر بیشتری نسبت باقی اقلیم‌ها دارد. در نتیجه، طول عمر سقف خانه در آب و هوای معتدل در بیشترین حالت خود است. طول عمر یک سقف در آب و هوای معتدل حدود ۱۵ سال است. این مقدار در آب و هوای نامساعد به کمتر از ۵ سال کاهش می‌یابد.

لازم به ذکر است که تعمیر و نگهداری مداوم سقف موجب افزایش طول عمر آن می‌شود. در نتیجه، اگر بودجه‌ی بازسازی سقف را ندارید، تعمیر و نگهداری مداوم سقف را فراموش نکنید؛ البته، تعمیر و نگهداری نوعی پیشگیری است. در نتیجه، تعمیر و نگهداری سقف را جایگزین بازسازی سقف نکنید. اگر سقف خانه‌ی شما ۵ تا ۱۵ سال عمر دارد، سلامت آن را بسنجید. احتمالاً سقف خانه‌ی شما نیاز به بازسازی دارد؛ اما، اگر نیاز به بازسازی نداشت، تعمیر و نگهداری آن را جدی بگیرید. در نهایت، در بازسازی سقف خانه های قدیمی تعلل نکنید؛ چون، ایمنی ساکنین خانه در گرو آن است.

چه زمانی سقف را بازسازی می‌کنیم؟

معمولاً، بازسازی سقف خانه های قدیمی در سه زمان ضروری است:

  • هنگامی که طول عمر مفید سقف خانه‌ی شما تمام شده باشد.
  • هنگامی که طول عمر مفید سقف خانه‌ی شما تمام نشده باشد؛ اما، فرسوده است.
  • هنگامی که طول عمر مفید سقف خانه‌ی شما تمام شده باشد یا نشده باشد؛ اما، قصد فروش خانه را دارید. شما در جهت افزایش ارزش خانه‌ی خود سقف آن را بازسازی می‌کنید.
از متخصصین "آچاره" رایگان قیمت بگیرید و بهترین را انتخاب کنید.

بازسازی سقف چوبی

بازسازی سقف بایدها و نبایدهایی دارد. آگاهی از بایدها و نبایدها موجب افزایش طول عمر سقف بازسازی شده‌ی شما می‌شود. در نتیجه، آگاهی خود را درباره‌ی بازسازی سقف چوبی ارتقا دهید. در ادامه، به بررسی بایدها و نبایدهای بازسازی سقف خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

وضعیت سلامت سقف خود را تعیین کنید.

سقف خانه حدود ۵ تا ۱۵ سال عمر مفید دارد. اگر سن سقف خانه‌ی شما در این حدود قرار دارد، وضعیت سلامت آن را به صورت مداوم بسنجید. شما باید بدانید که سقف خانه‌تان نیاز به چه خدماتی دارد. گاهی تعمیر و نگهداری سقف نیاز است و گاهی بازسازی سقف نیاز است. ترفندهایی برای تشخیص وضعیت سلامت سقف وجود دارد که توسط متخصص مجرب مشخص می‌شود. مجموعه‌ی آچاره ارائه دهنده‌ی خدمات بازسازی و دکوراسیون به دست متخصصان مجرب است. برای سنجش سلامت سقف خود از متخصصان مجرب آچاره کمک بگیرید.

بررسی ظاهری سقف ترفندی ساده در جهت تشخیص وضعیت سلامت سقف است؛ اما، کامل نیست. اگر ظاهر سقف شما سالم باشد، نشانه‌ی خوبی است؛ اما، باطن سقف نیز باید سالم باشد. تعیین وضعیت سلامت باطن سقف به دست متخصص میسر است. بررسی برخی نکات در تعیین وضعیت سلامت ظاهری سقف کمک می‌کند؛ مثلا، این پرسش‌ها را از خود بپرسید: عایق سقف سالم است؟ نشتی قابل مشاهده است؟ و …

بازسازی سقف خانه های قدیمی - ۱

بازسازی سقف خانه های قدیمی را فرآیند بلندمدت فرض کنید.

بلندمدت فرض کردن بازسازی سقف موجب در نظر گرفتن موضوعات مختلف می‌شود؛ مثلاً، کارایی سقف در ۵ تا ۱۵ سال آینده چه خواهد بود؟ آیا وزن زیادی را تحمل خواهد کرد؟ آیا در معرض اشعه‌های مضر و گرمای شدید خواهد بود؟ آیا در معرض رطوبت شدید خواهد بود؟ و … . تعیین کارکرد سقف در تعیین چگونگی بازسازی به شما کمک می‌کند. تطابق کارکرد سقف با نوع بازسازی سقف موجب افزایش طول عمر آن می‌شود؛ مثلاً، اجرای سطح سفید رنگ در برخی از مناطق آب و هوایی موجب بازتاب اشعه‌های مضر می‌شود و سقف را خنک نگه می‌دارد.

اجرای صحیح بازسازی سقف منطبق با شرایط و هدف آن موجب صرفه‌جویی در هزینه‌ها نیز می‌شود. اجرای یک سقف با پوشش گیاهی نیز ترفندی مناسب برای بهبود کیفیت بازسازی سقف در برخی از مناطق آب و هوایی است که کارایی و زیبایی را همزمان فراهم می‌کند. در نتیجه، بازسازی سقف خانه های قدیمی را فرآیندی بلندمدت در نظر بگیرید. تلاش کنید که بازسازی سقف را منطبق با کارایی آن در بلندمدت طراحی و اجرا کنید.

بازسازی سقف خانه های قدیمی - ۳

استانداردهای منطقه را در هنگام بازسازی سقف خانه های قدیمی بشناسید.

استانداردها نقش مهمی در بازسازی سقف دارند. گاهی استانداردها نوع بازسازی سقف را مشخص می‌کند. گاهی در یک منطقه نوع خاصی از سقف قابل اجرا است که در منطقه‌ی دیگر اجرای آن ممنوع است. آگاهی از استانداردها بسیار مهم است. متخصصان مجرب استانداردها را می‌شناسند. در نتیجه، اجرای بازسازی سقف خود را به متخصصان مجرب آچاره بسپارید.

از متخصصین "آچاره" رایگان قیمت بگیرید و بهترین را انتخاب کنید.

تأثیر عایق‌کاری سقف را نادیده نگیرید.

عایق‌کاری در جهت پیشگیری از فرسودگی سقف و بازسازی آن انجام می‌شود. عایق‌کاری در دو زمان کاربرد دارد. هنگامی که سقف شما در حدود ۵ تا ۱۵ سال سن دارد و وضعیت سلامت آن مناسب است؛ اما، به تعمیر نیاز دارد. هنگامی که سقف قدیمی شما بازسازی شده است؛ اما، سقف جدید نیاز به نگهداری دارد. عایق‌کاری سقف طول عمر سقف شما را افزایش می‌دهد؛ همچنین، عایق‌کاری سقف موجب صرفه‌جویی در مصرف انرژی و کاهش هزینه‌ها می‌شود. به یاد داشته باشید که عایق‌کاری سقف جایگزین بازسازی آن نیست؛ بنابراین، باید پیش از اجرای عایق‌کاری سلامت سقف بررسی شود که سالم باشد.

 


موضوعات مرتبط: ساختمان , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


مزایای سقف تیرچه بلوک چیست؟
دو شنبه 2 خرداد 1401 ساعت 21:42 | بازدید : 378 | نویسنده : علی | ( نظرات )

کاربرد سقف تیرچه بلوک در انواع ساختمان سازی

کاربرد سقف تیرچه بلوک در ساختمان ‌های اسکلت فلزی

سقف تیرچه بلوک از رایج ترین سقف ها می باشد که در انواع ساختمان سازی ها مورد استفاده قرار می گیرد. برای استفاده از این نوع سقف در ساختمان های اسکلت فلزی بهتر است کلیه تیرها لانه زنبوری شوند.

در این حالت بتن دو طرف پل از سوراخ لانه زنبوری عبور کرده و به یکدیگر متصل می‌گردد و می‌توان آهنهای ممان منفی و حرارتی را حتی المقدور از سوراخ‌های لانه زنبوری عبور داد و به طور مستقیم و بدون انحنای موضعی اجرا نمود که این امر در بهبود کارکرد و کاربرد سقف تیرچه بلوک تاثیر گذار است.

برای تکیه گاه تیرچه باید چند سانتی ‌متر از آهنهای تیرچه را لخت‌کنیم و آن را روی بال تیر آهن قرار داده برای گیرایی بیشتر تیرچه به پل مخصوصاً در موقع وقوع زلزله باید تمام تیرچهز‌ها با قلاب به تیر وصل شوند.

برای تحمل ممان‌های منفی باید روی آهن بالای کلیه تیرچه‌ ها آهن ممان منفی گذاشته شود و اگر تیرچه‌ های دو طرف یک پل درست مقابل یکدیگر نباشند می بایست برای هر تیرچه یک آهن ممان منفی یک طرفه گذاشته شود.

برای قرار گیری تیرچه ها مقابل یکدیگر لازم است در همه دهانه ‌ها تیرچه چینی از یک سمت شروع شده و برای اینکه در هنگام اجرا لوله‌ های تأسیساتی مخصوصاً فاضلاب به مشکل نخوریم باید تیرچه ‌های همه دهانه ‌ها در تمامی طبقات از یک طرف چیده شوند.

کاربرد سقف تیرچه بلوک در ساختمان ‌های آجری

از سقف تیرچه بلوک در ساختمان های آجری نیز استفاده می شود. برای اجرای سقف تیرچه بلوک در ساختمان های آجری می بایست حتماً روی دیوار حمال شناژ افقی اجرا نماییم.

پهنای این شناژ مساوی پهنای دیوار و میزان بلندی آن در حدود ۳۵ تا ۴۰ سانتی ‌متر می باشد و باید حداقل به ۴ میلگرد ۱۲ تا ۱۴ مجهز گردد.

مستر تیرچه - کاربرد سقف تیرچه بلوک در انواع ساختمان سازی

مزایای سقف تیرچه بلوک

کاربرد سقف تیرچه بلوک در ساختمان های بتنی را نباید نادیده گرفت. در صورتی که از سقف تیرچه بلوک در ساختمان‌ های بتنی استفاده گردد، از آنجا که ممکن است ارتفاع پلی که سقف به آن منتهی می ‌شود بلند تر از سقف باشد بهتر است این اختلاف ارتفاع را در کنار پل به وسیله بتن با زاویه ۴۵ درجه پر کرده و بقیه سطح را با بتن سبک یا پوکه هم سطح نماییم.

طول کنسول بتنی می بایست ۱ بر ۴ طول سقفی باشد که کنسول به آن متکی است.

همچنین سر تیرچه‌ های کنسول باید چند سانتی ‌متر بالا تر رگلاژ شود. آهن ممان منفی در روی کنسول باید به وسیله محاسبه تعیین گردد. زیرا کلیه بار کنسول به وسیله این آهن‌ ها تحمل شده و باید در حدود ۵/۲ تا ۳ برابر طول کنسول در سقف، ریشه داشته باشند.

در موقع رگلاژ تیرچه نیز می بایست کمر تیرچه ‌ها حدود ۲ الی ۳ سانتی‌ متر از دو سر آن بلند تر باشد تا پس از بتن ریزی و قالب برداری در صورت افت کردن، مسطح شود.

قابل توجه است که تیرچه و لایه‌ های روی آن عیار بتن روی بلوک ۳۰۰ تا ۳۵۰ کیلوگرم سیمان در متر مکعب شن و ماسه می‌ باشد و ضخامت آن بر روی بلوک ۵ سانتی ‌متر است.

بنایان ساختمان سازی می توانند در هنگامی که مشغول پهن کردن و ماله کشی بتن روی بلوک هستند، یک آجر فشاری که معمولاً ضخامت آن ۵ سانتی ‌متر است قرار دهند و در این صورت کنترل ضخامت بتن روی بلوک آسان تر می‌ شود و این مورد از مزایای سقف تیرچه بلوک است.

بتن روی دو تیرچه در فاصله دو بلوک قرار می‌گیرد و می بایست کاملاً توپر باشد. به همین علت در هنگام بتن ریزی باید آن را با سر تیر چوبی نازکی کوبیده و یا با ویبراتور لرزانید.

توجه داشته باشید که عمل ویبراتور عملی تخصصی بوده چرا که در صورت ویبره کردن بیش از حد بتن، اجزای آن از هم تفکیک می شوند و دیگر کاربرد ندارند.

نتیجه گیری

ما در این مقاله در ارتباط با کاربرد سقف تیرچه بلوک در انواع ساختمان سازی صحبت کردیم. توجه داشته باشید که اجرای سقف تیرچه بلوک کاملا تخصصی بوده و می بایست زیر نظر کارشناسان و بنایان حرفه ای صورت گیرد تا بتواند بهترین کاربرد سقف تیرچه بلوک در ساختمان را به نمایش گذارد.

برای مطالعه روی آن بزنید.


 

مزایای سقف تیرچه بلوک


موضوعات مرتبط: ساختمان , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


همه چیز درباره عمر مفید ساختمان در ایران
چهار شنبه 28 ارديبهشت 1401 ساعت 14:29 | بازدید : 411 | نویسنده : علی | ( نظرات )

وی با اشاره به پیشرفت‎های صورت گرفته در کشور و فناوری‌های نوین ساختمان سازی و به کارگیری استانداردهای روز دنیا ،هم اکنون عمر مفید ساختمان در کشور از حدود ۳۲ سال به ۲۶ سال کاهش یافته است تصریح کرد: متاسفانه در کنترل کیفی، استاندارد سازی مصالح، روش‌های اجرای سازه و ساختمان یا نحوه طراحی ساختمان و نظارت ، شاهد اشکالاتی در کشور هستیم که با توجه مشکلات در این صنعت، عمر مفید واحدهای ساختمانی در کشور کاهش یافته است.

مدیرعامل شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک با بیان اینکه برای رفع این مشکل در کشور نیاز به توانمند سازی و تلاش مضاعف جامعه مهندسی در کشور است افزود: ظرفیت افزایش دانش مهندسی در کشور وجود دارد و باید به این ظرفیت سمت و سوی مناسب داد.

 

عمر مفید ساختمان در ایران

 

کیانپور با اشاره به اینکه بیش از ۶۰۰ هزار مهندس با پتانسیل در کشور وجود دارد تاکید کرد: شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک با توانمندی و تخصصی که در اختیار دارد آمادگی در اختیار قراردادن دانش و برگزاری دوره‎های تخصصی برای باز آموزی مهندسین و افرادی که تازه وارد صنعت ساختمان سازی می شود را دارد تا از طریق این دوره‎های آموزشی بتوانیم در جهت کنترل کیفی ساختمان قدم‌های خوبی را برداریم تا از هزینه‌هایی که در بخش ساختمان سازی می شود به خوبی بهره‌برداری کنیم.

وی با بیان این که منابع مالی شخصی که در این ساختمان‌ها هزینه می شود در اصل منابع مالی و ثروت کشور است گفت: برای افزایش عمر مفید ساختمان در ایران باید به گونه‌ای ساختمان بسازیم که نیاز به بازسازی مجدد نداشته باشد و یکبار برای همیشه ساختمانی خوب و مطابق با استانداردهای جهانی بسازیم که دانش فنی به کار گرفته شده موجب افزایش طول عمر واحد ساختمانی و کیفیت ساخت و ساز شود.

مدیرعامل شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک ادامه داد: با تفاهم نامه‌ای که میان شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک و سازمان نظام مهندسی به امضاء رسیده است و این آزمایشگاه آمادگی دارد با ارتقاء کیفی ساختمان‎ها ، اجرای Q.C و Q.A را در فرآیند ساختمان سازی نیز به اجرا در آوریم و اجرای آن توسط شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک می تواند طول عمرمفید ساختمان‌های کشور به دو برابر افزایش داده و به ۵۰ سال نزدیک نماید و ضمن کاهش هزینه ساختمان سازی، بتوانیم این منابع مالی اندوخته شده را در زمینه توسعه آبادانی کشور به کار بگیریم.

کیانپور با اشاره به تاریخچه شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک گفت: این شرکت با بیش از ۶۵ سال قرمت و سابقه در بخش های کنترل کیفی، در توسعه عمرانی کشور بالاخص پروژه‎های بین‌المللی، ملی و استانی فعال بوده و نقش بسزایی در کنترل کیفی و افزایش طول عمر مفید پروژه‌های عمرانی در کشور داشته است.

 

وی ادامه داد: شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک با بیش از ۵ هزار نیروی متخصص به صورت مستقیم و ۱۰ هزار نیروی متخصص غیر مستقیم به عنوان یک شبکه آزمایشگاهی بزرگ و معتبر در کشور مطرح است.

 


موضوعات مرتبط: ساختمان , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


روش‌های اجرای سقف کرومیت چیست
یک شنبه 25 ارديبهشت 1401 ساعت 14:18 | بازدید : 349 | نویسنده : علی | ( نظرات )

 

روش‌های اجرای سقف کرومیت

1- نصب تیرچه های کرومیت


در این مرحله ابتدا باید تیرچه های کرومیت مورد بررسی قرار بگیرند تا از لحاظ ظاهری سلامت آن ها تایید گردد. سپس برای اجرای سقف تیرچه کرومیت نیاز است تیرچه ها را غالبا با فاصله 70 سانتی متر از هم درون دهانه تیرها نصب کنند. البته لازم به ذکر است که این فاصله وابسته به نوع قالب میتواند متغییر باشد. از نکات مهمی که در روش‌های اجرای سقف کرومیت باید مورد توجه قرار گیرد تراز بودن نبشی بالای تیرچه ها با تیرهای سقف میباشد.پس از اینکه کار جای گذاری تیرچه ها به پایان رسید ورق های زیرین را به تیرها جوش می دهند. لازم به ذکر است که نباید بال فوقانی جوش داده شود.


2- جای گذاری بلوک سقفی


عملکرد بلوک سقفی در سقف تیرچه کرومیت همانند سقف تیرچه بلوک است یعنی از انواع آنها برای پر کردن فاصله ما بین تیرچه ها استفاده می شود. بلوک های سقفی انواع مختلفی نظیر بلوک سقفی سفالی، بلوک سقفی سیمانی و یا بلوک سقفی یونولیتی (پلی استایرن) دارند. قبل از خرید و جای گذاری بلوک های سقفی، حتما آنها را کنترل کنید تا کاملا سالم و عاری از هرگونه شکستگی و ترک خوردگی باشند.
بهترین بلوک سقفی برای استفاده در این نوع سقف، بلوک سقفی پلی استایرن است. زیرا استفاده از آن موجب کاهش وزن سقف، کاهش هزینه و زمان اجر می گردد. چنانچه برای پر کردن فضای خالی مابین تیرچه ها در سقف تیرچه بلوک، تمایل به استفاده از بلوک سقفی پلی استایرن دارید توصیه می کنیم حتما قبل از اجرا سطح بلوک های تحتانی را با رابیتس بپوشانید. برای جلوگیری از سقوط بلوک های سقفی در هنگام بتن ریزی نیاز است با دقت و توجه بسیار زیادی آنها را جایگذاری کنید. ضمنا عمل بلوک چینی باید به نحوی باشد که فضاهای خالی به حداقل ممکن برسند.


3- اجرای کلاف عرضی


در این مرحله ابتدا باید با توجه به ابعاد دهانه، محل های اجرای کلاف عرضی مشخص گردند سپس با استفاده از تخته قالب و جوش کلاف ها به تیرچه های فولادی متصل شوند. محل برخورد انتهای کلاف عرضی در بالا و پایین به تیر فرعی باید کنترل و مهار گردد. ضمنا عرض کلاف نباید کمتر از 10 سانتی متر باشد.


کلاف عرضی به 2 روش اجرا می شود:


در روش اول برای قسمت پایینی از قالب های بتنی آماده استفاده می شود. همچنین به بال فوقانی یک میلگرد به قطر 12 میلی متر، بدون خم و کاملا مستقیم جوش داده می شود.
 در روش دوم به بال تحتانی یک میلگرد و به بال فوقانی، میلگرد فوقانی کلاف عرضی با موازات از هم و عمود بر تیرچه ها جوش داده می شود. در این روش قالب بندی با استفاده از تخته هایی با ضخامت 2 سانتی متر و عرض 12 سانتی متر انجام می شود. در سقف تیرچه کرومیت استفاده از کلاف عرضی، الزامی می باشد.


4- اجرای میلگردهای حرارتی


میلگردهای حرارتی را در جهت عمود بر تیرچه ها و در قسمت بالای سقف به تیرچه ها جوش می دهند و یا با استفاده از سیم آرماتور بندی به یکدیگر متصل می کنند. این امر به منظور مقابله با تنش های ناشی از افت و تغییر دما انجام می شود. میلگردهای حرارتی غالبا از نوع میلگردهای نمره 6 کلافی ساده می باشند.


5- بتن ریزی


عملیات بتن ریزی، آخرین مرحله در اجرای سقف تیرچه کرومیت می باشد. درصورت استفاده از بلوک سقفی یونولیتی در اجرای این نوع سقف، ابتدا باید تکه های اضافی یونولیت از مابین تیرچه ها جمع آوری شوند سپس عملیات بتن ریزی انجام شود. در این مرحله دقت کنید تا بتن در یک محل تخلیه نگردد.

 

کلام آخر


در این مقاله درمورد نحوه اجرا کردن سقف تیرچه کرومیت توضیح دادیم. امیدواریم که مطالب این مقاله مورد مطالعه و استفاده شما عزیزان قرار بگیرد. خوشحال می شویم از اینکه نظرات و پیشنهادات خود را درمورد تمامی مقالات منتشر شده از وب سایت Yazdsofalin.Com با ما در میان بگذارید.



 


موضوعات مرتبط: ساختمان , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


معرفی انواع انواع سقف سبک
چهار شنبه 21 ارديبهشت 1401 ساعت 13:39 | بازدید : 398 | نویسنده : علی | ( نظرات )

سقف ساختمان

اگر ساختمان جدیدی می‌سازید و یا سقف خانه را تغییر می‌دهید. سبک‌های مرسومی بر اساس نیاز و زیبایی شناسی وجود دارد که می‌توانید برای سقف خانه تان از آنها الهام بگیرید و اجرا کنید.

یکی از اصلی‌ترین بخش‌ در هر خانه یا ساختمان، سقف آن سازه است. اگر تصمیم دارید یک ساختمان جدید بسازید یا یک بازسازی انجام دهید، بهتر است کمی درباره انواع متفاوت سقف‌ها و همچنین مزایا و معایب هر سبک طراحی سقف بدانید. در ادامه این مقاله زیر بعضی از اطلاعاتی است که در مرحله انتخاب واجرا و برنامه ریزی سقف خانه برای شما بسیار کاربرد دارد گفته شده است.

شیوه طراحی سقف نه تنها بر اساس مزیت‌های زیبایی است بلکه به جنبه عملکردی نیز اهمیت داده است. انتخاب طرح سقف یک تصمیم بسیار مهم است. سقف نه تنها از خانه و افراد آن محافظت می‌کند بلکه در نمای کلی سازه نیز نقش به سزایی دارد. در انتخاب طرح سقف، اهمیت دارد که مزایا و معایب  هر طرح  را بدانید. طرح‌های سقف به دو مفهوم متفاوت تقسیم بندی می‌شوند: خطوط و پروفیل.

در خانه های جدید غیر از سقف اصلی که پوشش ساختمان به حساب می‌آید یک در داخل ساختمان نیز استفاده می‌شود.

انواع سقف سبک

وابسته به نوع معماری خانه، سقف ساختمان می‌تواند نزدیک به 50 درصد نمای بیرونی را پوشش دهد. اغلب سقف ساختمان نقش مهمی در ظاهر کلی و جذابیت آن ایفا می‌کند.پس، وقتی که زمان نصب سقف جدید می‌شود، باید مصالح سقف را با سلیقه خود انتخاب کنید. رنگ‌هایی را استفاده کنید که با شکل و شیب سقف شما و با سبک معماری ساختمان خوب هماهنگ باشد. همچنین طراحی بیرونی و نمای ظاهری خانه شما را به درستی تکمیل می‌کند.

درک عملکرد بالقوه و تاثیر طراحی و شیب‌های مختلف سقف ساختمان می‌تواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید که کدام نرده‌ها، متریال‌ها و مصالح سقف برای خانه شما از نظر عملکرد و زیبایی بسیار مناسب تر است. در این جا انواع سقف سبک را معرفی می کنیم.

8 مدل سقف:

  • سقف شیروانی
  • سقف شیروانی بریده
  • سقف شیروانی هلندی
  • سقف گامبرل
  • سقف لگن
  • سقف منسرد
  • سقف سوله
  • سقف مسطح

شیب سقف ساختمان

شیب سقف ساختمان شما هم جنبه کاربردی و هم زیبایی شناختی دارد. برای مثال، آب ناشی از باران یا برف در سقفی با شیب تند سریعتر ریزش می‌کند یا روان می‌شود. شیب سقف براساس نسبت سقف گفته می‌شود.

پیمانکاران مرتبط با سقف ساختمان ممکن است عبارت 6 در 12 را به کار ببرند این بدان معناست که سقف به ازای هر 12 اینچ به صورت افقی 6 اینچ به صورت عمودی بالا می رود. این معادله را می‌توان به آسانی برای هر عددی به کار برد. سقفی با شیب 4 در 12 ارتفاع 4 اینچی عمودی و 12 اینچی افقی را نشان می‌دهد.

از سقف‌های با درجه مسطح گرفته تا درجه ‌هایی با شیب تند، شیب سقف خانه شما می‌تواند به ایجاد یک سبک جالب توجه کمک کند.

هنگام انتخاب کردن مصالح برای ساختن سقف، به یاد داشته باشید که هر چه شیب تندتر باشد، سطح سقف شما از سطح زمین بیشتر دیده می‌شود. به صورت بالقوه شیب تندتر تأثیر بیشتری بر زیبایی طراحی بیرونی خانه شما به وجود می‌آورد.

بیشتر افاردی دارای خانه می‌باشند این گونه محاسبات را به پیمانکاری که ساخت سقف را پذیرفته می‎سپارند. با این وجود، مهم است بدانید که استاندارد مسکونی بین المللی حداقل شیب مورد نیاز را برای همه پوشش‌های سقف ساختمان، از جمله روکش سقف آسفالت، دارد. پیمانکار سقف منزل یا ساختمان شما می‌تواند به شما در انتخاب مناسب برای شیب کمک کند.

هرچند بعضی از سبک‌های سقف به طور سنتی با شیب ویژه ای ساخته می‌شوند، اما این یک قانون سفت و سخت نیست.

8 سبک معمول سقف ساختمان

پشت بام شیروانی دار

زمانی که برای اولین بار نقاشی یک خانه می‌کشیدید به احتمال زیاد سقف شیروانی کشیده اید. سقف شیروانی  در اصل یک مثلث است که در بالای خانه قرار گرفته است. دامنه ها می‌توانند به شدت در سقف شیروانی از طرح های شیب دار به سبک کلبه استفاده کنند تا پشت بام‌ها با درجه ملایم متفاوت باشند.

سقف شیروانی یک سبک سقف بسیار محبوب و کاربردی است. این نوع سقف بر روی انواع طرح‌های خانه به خوبی قابل کاربرد است. می‌توانید آن را با شیارهای جلویی روی ورودی‌های خود فانتزی کنید یا با طرح شیروانی متقاطع که از دو برجستگی به وجود آمده در زاویه راست قرار دهید.

سقف ساختمان2

سقف شیروانی بریده

سقف شیروانی از نوع بریده شده دارای چندین نام از جمله bullnose می‌باشد. سقف‌های شیروانی برش خورده با شکل اصلی شیروانی طراحی شده اند.  دو طرف برای برخورد با خط الراس به سمت بالا می آیند، اما سپس عنصری را از سقف های باسنی کمک می‌گیرند. قله های بالایی “خم می شوند” و باسن‌های کوچکی را در انتهای خط الراس سقف به وجود می‌آورند.

سقف ساختمان3

سقف شیروانی هلندی

سقف شیروانی هلندی یکی دیگر از مدل‌های سقف‌های سبک ترکیبی است که از المانه‌های طراحی هر دو سقف شیروانی و ران استفاده می‌کند. سقف شیروانی مینیاتوری روی سقف لگن سنتی قرار می‌گیرد.

بخش شیروانی فضای اتاق زیر شیروانی را ایجاد می‌کند و حتی می‌توان در این قسمت برای گرفتن نور بیشتر خورشید پنجره هایی را تعبیه کرد.

سقف ساختمان4

سقف گامبرل

یک انبار به قرمز کلاسیک با وسایل تزئین سفید را در ذهنتان متصور شوید با این کار شما سقف گامبرل را تصور کرده اید. دو طرف آن هر کدام دو شیب دارد، یکی شیب دار و دیگری ملایم. این طرح این امکان را می‌دهد از طبقه بالا به عنوان اتاق زیر شیروانی استفاده کرد. افزودن پنجره‌ها به کناره‌های سقف گامبرل می‌تواند نور طبیعی را وارد کرده و استفاده کردن از طبقه بالا را افزایش دهد.

بخش‌های شیب دار سقف‌های گامبرل بسیار دیدنی است، بنابراین صاحبان خانه باید مراقب باشند


موضوعات مرتبط: ساختمان , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


سقف وافل چیست و چه کاربردی دارد؟
یک شنبه 11 ارديبهشت 1401 ساعت 11:13 | بازدید : 384 | نویسنده : علی | ( نظرات )

سقف بخش مهمی از ساختمان است که وظیفه تحمل و انتقال بارهای وارد شده بر آن و وزن خود را دارد. سقف های سازه ای از نظر مقاومت و استحکام، آتش سوزی و رطوبت از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.

سقف ها نیز مانند دیگر اجزای ساختمان، سیستم های متفاوتی دارند که دال بتنی یکی از آن ها است. همانطور که می دانید دال بتنی از بتن و مقاطع فولادی تشکیل می شود. یکی از انواع دال های بتنی، سقف وافل است که ویژگی های منحصر به فردی دارد. در این مقاله، به روش های اجرای سقف های وافل نگاهی خواهیم انداخت و مزایا و معایب استفاده از آن را به صورت کامل شرح می دهیم. پس تا آخر مقاله با آهن ملل همراه باشید.

اگر نگاهی به بناهای باستانی بیندازیم، خواهیم دریافت که ساخت سقف های وافل به هزاران سال قبل از میلاد بر می‌گردد. می توان گفت که اولین بار، معماران یونانی به اجرای این نوع سقف ها پرداختند. معروف ترین بنای باستانی که به شکل سقف وافل است، مربوط به بنای آکروپولیس می باشد، حتی قبل از آن، این شکل از سقف را در بنای تخت جمشید می توان مشاهده کرد. به تدریج از اوایل قرن ۱۹ سقف های وافل تغییرات پیشرفته تری پیدا کردند.

سقف های وافل در دهه ۱۳۵۰ وارد ایران شدند و محبوبیتی خاصی در میان معماران و مهندسان پیدا کردند. از ساختمان های معروفی که در ایران با این سقف ها ساخته شده اند، می توان به فرودگاه تبریز، ایستگاه راه آهن اصفهان و تهران و کتابخانه ملی اشاره کرد.

سقف وافل چیست؟

سقف های وافل نوعی دال بتنی است که معمولا در صورت نیاز به دهانه بزرگ، ارتفاع بالاتر از ۱۲ متر و کاهش بار مرده، از آن ها استفاده می شود. همچنین عبارت وافل به علت ظاهر مربعی شکل و مشبک به آن گفته می شود. وزن این نوع سقف در مقایسه با سقف های تیرچه بلوک و عرشه فولادی کمتر است چراکه تا ۲۰% مصرف بتن و میلگرد کاهش می یافته و هزینه آن بسیار کمتر می شود. بعد از این که گفتیم سقف وافل چیست جالب است بدانید پس از اجرای سقف های وافل، قالب های آن قابل جدا شدن هستند و می توان دوباره از آن ها استفاده کرد.

سقف وافل چیستسقف وافل چیست

مشخصات سقف وافل

مشخصات این نوع سقف عبارت است از:

  • معمولا ضخامت سقف های وافل بین ۸۵ تا ۱۰۰ میلیمتر است در حالی که عمق دال های بتن معمولی به ۳۰۰ تا ۶۰۰ میلیمتر محدود می شود.
  • عرض تیرها در سقف وافل معمولا ۱۱۰ تا ۲۰۰ میلیمتر است.
  • سقف وافل تقویت شده را می توان برای دهانه های تا ۱۶ متر ساخت.

مزایا و معایب استفاده از سقف وافل

استفاده از سقف های وافل دارای مزیت ها و معایبی هستند که مزایای آن به صورت زیر می باشند:

مزایا و معایب سقف وافلمزایا و معایب سقف وافل
  • ظرفیت حمل بار بیشتر از سایر انواع دال
  • میزان استفاده از میلگرد و بتن کمتر از دیگر سقف های بتنی
  • از آنجایی که این سیستم ها وزن کمتری دارند، صفحات وافل می توانند بارهای سنگین تر و مسافت های طولانی تری را نسبت به دال های تخت تحمل کنند.
  • استفاده مجدد از قالب های آن ها به مقرون به صرفه بودن آن اشاره دارد.
  • دال وافل را می توان هم به عنوان دال سقف و هم به عنوان دال کف استفاده کرد.
  • استفاده مجدد از قالب های آن
  • اجرای ساخت سریع
  • مقاومت بالا در برابر ارتعاشات، آتش سوزی
  • قابلیت اجرا بر روی اسکلت بتنی و فولادی
  • استفاده از نیروی انسانی کمتر
  • افزایش مقاومت برشی و خمشی
  • عایق صدا و حرارت

از معایب آن نیز می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دال های وافل نیازمند نیروی کار متخصص و با مهارت است.
  • به علت استفاده از قالب های مخصوص هزینه بالایی نسبت به دیگر دال ها دارد.
  • نگهداری از آن ها مشکل است.
  • در ارتفاع های بلند می توان از آن ها استفاده کرد.
  • آن ها برای مناطق شیبدار مناسب نیستند. در صورت وجود شیب لازم است با عملیات خاکبرداری سطح صاف شود.
  • به دلیل وزن کم در مناطقی بادهای شدید می وزد، مناسب نیست.

سقف وافل یکی از انواع سقف های مورد استفاده در اسکلت بتنی است که استفاده از آن روز به روز گسترش می یابد. این نوع سقف از نظر شکل ظاهری، تحمل بار و کاربرد، تفاوت های زیادی با سقف های بتنی دیگر دارد.

اجرای سقف وافل

به طور کلی سقف های وافل به دو روش تخت و مدولار اجرا می شوند که در ادامه به شرح مختصر هر یک از دو روش می پردازیم.

اجرای روش تخت

برای اجرای سقف های وافل، ابتدا پایه های اطمینان مانند جک یا اسکافلد را در جای خود قرار می گیرد. برای ایجاد سطحی یک دست، از قالب فلزی (پلای‌ وود) استفاده می شود. پس از آن با قرار دادن قالب های وافل می توان بتن ریزی را انجام داد. در نهایت پس از گذشت زمان مورد نیاز طبق ضوابط آیین نامه، قالب ها را باز می کنند.

اجرای روش مدولار

مراحل اجرای روش مدولار و تخت یکسان است، با این تفاوت که در استفاده از پلای ‌وود یا قالب فلزی تفاوت دارند. در روش مدولار عموما نیازی به تسطیح کردن سقف توسط پلای ‌وود نیست.

انواع سقف وافل

سقف های وافل دارای دو نوع یک طرفه و دو طرفه تقسیم می شوند.


موضوعات مرتبط: ساختمان , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


همه چیز درباره سقف مجوف
دو شنبه 5 ارديبهشت 1401 ساعت 15:30 | بازدید : 424 | نویسنده : علی | ( نظرات )

عایق صدا، مهم‌ترین مزیت اینتل دک و دال‌های مجوف بر دال وافل (مشبک)

مهمترین نقصان وافل نسبت به دال مجوف که اساسا باعث پیدایش فناوری دال مجوف گردید، ضعف شدید در صدابندی بود. صدابندی در ساختمان موضوعی مهم است و ارتباط مستقیم با میزان آسایش ساکنین دارد. سقف‌های وافل به ویژه در صدابندی کوبه‌ای دارای ضعف هستند.

دلیل این موضوع نیز ماهیت تک پوش بودن از یک سو و فرم قابلمه ای بودن از سوی دیگر است که باعث تشدید ارتعاشات صوتی می‌گردد. صدای کوبه‌ای عموما ناشی از حرکت افراد و یا افتادن اشیاء بر زمین است. بر اساس ضوابط مندرج در مبحث هجدهم مقررات ملی، صدابندی یکی از آیتم‌های کلیدی است.

بنابراین، طراحان سقف اینتل دک با اشراف بر این چالش مهم، ارتقای صدابندی سقف را در دستور کار قرار داده‌اند. بهره‌گیری از متریال مصرفی در بلوک تحتانی، دانسیته بلوک فوقانی و ابعاد هندسی از جمله پارامترهای تعیین کننده است و طبعاً مهم‌ترین معیار برای سنجش میزان مطلوبیت صدابندی سقف آزمون‌های استاندارد است.

بخش آکوستیک مرکز تحقیقات راه و شهرسازی به عنوان نخستین آزمایشگاه صدابندی در ایران مطرح گردیده است. تجهیز پاکوب مدل تولید کمپانی  B&K دانمارک این مرکز در چندین پروژه تکمیل شده اینتل دک مورد استفاده قرار گرفته و بر اساس استانداردهای ISO 140،  DIN 52210، BS 5821، ASTM 492 برای اندازه‌گیری میزان صدابندی بین طبقات اینتل دک بهره گرفته شده است.

عایق صدا، مهمترین مزیت اینتل دک و دال های مجوف

عایق صدا، مهمترین مزیت اینتل دک و دال های مجوف

برابر نتایج حاصل شده از این آزمایش‌ها، می‌توان دریافت سقف اینتل دک حداقل‌های صدابندی سقف را بر اساس مقادیر مندرج در مبحث هجدهم مقررات ملی پاس کرده است.

عملکرد سقف مجوف در زلزله

ایران در زمره لرزه خیزترین کشورهای دنیا است و طبعا موضوع ساخت مقاوم سازه‌ها در برابر زلزله یکی از موضوعات کلیدی در فرآیندهای مهندسی سازه در کشور است. اگرچه تحقیقات در خصوص رفتار دال‌های مجوف در برابر زلزله نسبتا پراکنده است.

اما در مجموع می‌توان اینگونه قضاوت نمود که خلق یکپارچگی در سیستم سازه‌ای بین سقف و اسکلت امتیاز مشترک سقف مجوف، وافل و اینتل دک در قیاس با روش‌های سنتی تیرچه بلوک است. لیکن به نظر می‌رسد، وزن بار مرده زیاد سقف‌های مجوف در قیاس با اینتل دک و دال وافل یک عیب بر این یستم‌هایسقف‌هاست که طبعاً باعث تشدید تقاضای لرزه­ای ناشی از زلزله می­‌گردد.

جمع بندی

در این نوشتار تلاش شد تا با معرفی دال های مجوف به ریشه اصلی پیدایش آن‌ها اشاره شود. اساساً مشکل صدابندی و صعوبت در کنترل ارتعاشات در سقف‌های وافل باعث گردید تا فناوری سقف‌های مجوف توسعه یابد. در سوی دیگر، برای برطرف کردن این چالش، در دال‌های مجوف استفاده از دو دال در بالا و پایین پرکننده موجبات سنگینی بسیار زیاد دال‌های مجوف را پدید آورد.

همانگونه که بحث شد، دال تحتانی در سیستم‌های مجوف عملا از نظر سازه‌ای فاقد توجیه است. ضمن اینکه مشکلات اجرایی ناشی از حرکت افقی بتن را نیز باید به این مشکلات افزود.

اینتل دک که یک راهکار خلاقانه است تلاش نموده تا با بهره‌گیری تواماً از امتیازات هر دو گونه دال مجوف و وافل بر معایب آن‌ها فایق آید. لازم به ذکر است که اینتل دک نیز در رده دال‌های مشبک یا به عبارتی تک پوش است. صدابندی عالی اینتل دک مهمترین مزیت بر دال وافل است و از سوی دیگر وزن سبک سازه‌ای اصلی‌ترین امتیاز اینتل دک بر دال مجوف است.

ضمن آنکه اجرای مدولار اینتل دک در قیاس با فرآیندهای پیچیده اجرایی در دال مجوف یکی از مزیت‌های درخشان اینتل دک است. برخلاق دال‌های مجوف، در اینتل دک نیازی به بتن با روانی بالا وجود ندارد و می‌توان از یک بتن متعارف کارگاهی بهره برد


موضوعات مرتبط: ساختمان , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


انواع سقف سبک در سازه های مختلف و نکات اجرایی آن ها
دو شنبه 29 فروردين 1401 ساعت 20:33 | بازدید : 334 | نویسنده : علی | ( نظرات )

انواع سقف سبک در سازه های مختلف 

به گزارش روابط عمومی سقف از جمله مهم ترین قسمت های ساختمان است که به روش های مختلف اجرا می شود. این بخش از بنا باید از مقاومت لازم در برابر نیروهای وارده برخوردار باشد تا دچار آسیب نگردد. سیستم های متفاوتی برای اجرای سقف توسط مهندسین و سازندگان به کار برده می شود.

سقف دال بتنی

دال بتنی ضخامتی بین ۱۰ الی ۵۰ سانتی‌متر دارد و در سقف طبقات اجرا می شود. وزن سقف دال بتنی بالا است و اجرای آن در مقایسه با سایر سقف ها هزینه بردار است. از مزایای این نوع سقف می توان به مقاومت بالا در برابر لرزش های ناشی از زلزله، عمر طولانی، مقاومت صوتی و حرارتی و صرفه جویی در مصالح اشاره نمود.

سیستم دال بتنی در ساختمان هایی که بسیار حائز اهمیت هستند اجرا می شود. برای مثال بناهایی که در مراکز صنعتی بزرگ ساخته می شوند دارای سقف دال بتنی هستند. این نوع سقف از بتن و آرماتور تشکیل شده و اکثر مهندسین در طرح ها و نقشه های خود این سقف را استفاده می نمایند. منظور از دال در این سقف ها، قسمتی از سازه است که از بتن و فولاد به صورت یکپارچه ساخته می شود.

سقف دال بتنی

تیرچه بلوک

سقف تیرچه بلوک از جمله رایج ترین انواع سقف است که در آن تیرچه ها نقش تیر فرعی را داشته و فاصله بین آنها با بلوک پر می شود. در این سقف بلوک ها نقش سازه ای ندارند. در ساختمان های اسکلت فلزی، بتنی و آجری از این نوع سقف استفاده می شود. سقف تیرچه بلوک وزن سبکی دارد و در برابر نیروهای افقی از مقاومت لازم برخوردار است.

در اجرای این سقف به جک های زیر سقفی نیاز نیست و سقف و اسکلت آن به صورت یکپارچه خواهند بود. استفاده از بلوک به جای بتن کششی این سقف را به سقفی مقرون بصرفه تبدیل نموده که استفاده از آن روز به روز در حال گسترش است.

سقف تیرچه بلوک

سقف سبک چیست؟

سقف عرشه فولای با استفاده از ورق های گالوانیزه ذوزنقه ای شکل ساخته می شود و اجزای آن شامل ورق گالوانیزه، فلاشینگ، گل میخ، میلگرد و بتن می باشد. این سقف وزن بسیار سبکی دارد و اجرای آن از نظر اقتصادی مقرون بصرفه است. با استفاده از این سیستم می توان سقف گذاری و بتن ریزی را همزمان در تمام طبقات انجام داد.

سقف عرشه فولادی را می توان جایگزینی مناسب برای سقف های تیرچه بلوک در نظر گرفت. از مزایای این سقف سبک می توان به ایمنی حین کار اشاره نمود زیرا بعد از اتصال ورق های گالوانیزه به سازه، سطحی یکپارچه ایجاد می شود که کارگران با خیالی آسوده می توانند بر روی آن کار کنند.

 

سقف عرشه فولادی

مراحل اجرای سقف عرشه فولادی

نحوه اجرای سقف عرشه فولادی به ترتیب شامل مراحل نورد سرد ورق های فولادی، انتقال ورقه های فولادی به محل انجام پروژه، نصب ورق های فولادی، ثابت کردن ورق های فولادی، نصب گل میخ، میلگرد گذاری و بتن ریزی می باشد.

انواع عرشه فولادی

انواع مختلفی از عرشه فولادی در بازار موجود می باشد. برای مثال می توان به عرشه فولادی های کامپوزیتی، عرشه های دهانه بلند و عرشه های سلولی اشاره کرد.

نقش گلمیخ در سقف عرشه فولادی

استفاده از گلمیخ در قسمت هایی که عرشه فولادی بر روی تیر های سازه قرار می گیرد، مهم می باشد. نصب گلمیخ ها توسط دستگاه جوش قوس الکتریکی صورت می گیرد.

معایب سقف عرشه فولادی

در قسمت ابتدایی به بیان مزایای سقف عرشه فولادی پرداخته شد. ساخت سقف عرشه فولادی معایبی نیز به همراه دارد. برای مثال اجرای سقف عرشه فولادی، نیاز به تمهیدات ویژه ای می باشد. از این رو می توان گفت اجرای آن کار ساده ای نیست و با سختی همراه می باشد. یکی از برجسته‌ترین معایبی که می توان در استفاده از سقف عرشه فولادی نام برد، لرزش شدید آن ها می باشد.

قیمت عرشه فولادی

هزینه اجرای سقف عرشه فولادی با توجه به متراژ فضای مورد نظر متفاوت می باشد.

سقف تیرچه کرومیت

این سقف ها نوعی سقف تیرچه بلوک محسوب می شوند که با استفاده از تیرچه فلزی با جان باز اجرا می گردند. در سقف تیرچه کرومیت فضای بین تیرچه ها با پلی استایرن، بلوک سیمانی، کامپوزیت و یا هر پر کننده دیگر پر خواهد شد. این سقف ها از انسجام بالا و صلبیت کافی برخوردار هستند و به دلیل عدم نیاز به شمع بندی، سرعت اجرای آنها بالا است.

سقف تیرچه کرومیت در مقایسه با سقف تیرچه بلوک معمولی وزن سبک تری دارد و همین امر وزن سازه را پایین می آورد. برای اجرای این سقف در بال تحتانی از یک تسمه و در جان از یک میلگرد خم شده استفاده می شود


موضوعات مرتبط: ساختمان , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


سقف ساختمانی و انواع آن و انواع سقف های جدید ساختمانی
پنج شنبه 25 فروردين 1401 ساعت 22:54 | بازدید : 379 | نویسنده : علی | ( نظرات )

انواع سقف های جدید ساختمانی

انواع سقف های جدید ساختمانی

دلیل این همه تنوع برای سقف ساختمان چیست؟

سقف ساختمانی در زمان های پیشین، با آجر و ملات ( مخلوط شن؛ آب و سیمان) ساخته می شد. این سقف ها به دلیل این که مهندسی ساز نبودند، کارایی بالایی در زمینه ساخت و ساز نداشتند. اما در زمان حال و با روی کار آمدن متریال های جدید ساختمانی برای دیوار یا سقف ها؛ می توان گفت که کدام یکی از انواع سقف های ساختمانی بهترین انتخاب برای بنا می باشد. حال در عنوان های ذیل با تعدادی از سقف های ساختمانی رایج آشنا خواهید شد.

 

انواع سقف های جدید ساختمانی

سقف ساختمانی تیرچه بلوک

سقف ساختمانی که از جنس تیرچه بلوک ساخته می شود، رایج ترین نوع سقف برای ساختمان سازی می باشد. در اجرای این سقف ساختمانی تیرچه (تیرآهن کوچک) نقشی همچون تیر فرعی را بازی می کند که فواصل موجود میان تیرچه ها با بلوک ، از بین می رود. لازم به ذکر است قیمت مناسب و کارایی بیشتر تیرچه بلوک، سبب محبوبیت آن میان کارفرماها می باشد. 

سقف ساختمانی که از تیرچه بلوک شکل می گیرد از وزن بسیار پایینی برخوردار است که در بیشتر بناها با ساختار فلزی، ساختار آجری و ساختار بتنی اعمال می شود. از مزیت های سقف تیرچه بلوک علاوه بر وزن سبک، مقاومت بالا در مقابل نیروهای افقی وارد شده به ساختمان است. در این نوع سازه سقفی ساختار ساختمان و سقف به صورت هماهنگ و یکپارچه بوده که جک های زیر سقفی در این نوع سقف، کاربرد ندارند. 

سقف ساختمانی دال بتنی 

دال بتنی، از دیگر سقف های ساختمانی است که در دسته سقف های سنگین وزن قرار می گیرد. دال بتنی از نظر قطر 10 تا 50 سانتی متر بوده که در سقف طبقه های ساختمانی اعمال می شود. سقف دال بتنی دوام بالایی مقابل زلزله، صوت، حرارت و ... دارد که سبب محبوبیت آن شده است. ولی این نوع سقف همانطور که وزن سنگینی دارد، دارای هزینه های سنگین برای ساختمان سازی هم می باشد. 

سقف ساختمانی دال بتنی برای هر سازه ای مناسب نبوده و بیشتر برای بناهایی وسیع مانند کارخانه ها، مرکز های صنعتی و ... کاربرد دارد. این نوع سقف از آرماتور و بتن تشکیل شده که بیشتر مهندس های ساختمانی از جمله مهندسان شرکت ژوپین، در بیشتر نقشه های معماری خود استفاده می کنند. شاید بپرسید دال به چه معنی است؟ قسمتی از ساختار آن می باشد که به طور یکپارچه از فولاد و بتن تشکیل شده است. 

سقف ساختمانی عرشه فولادی 

ورقه های گالوانیزه ای که به صورت ذوزنقه هستند را سقف عرشه فولادی می نامند. سازه این نوع سقف از گل میخ، میلگرد، بتن و ورق گالوانیزه تشکیل شده که هم وزن سبک و هم قیمتی اقتصادی دارد. از مهم ترین مزیت های این سقف ساختمانی استفاده همزمان بتن ریزی و سقف گذاری در تمامی طبقه ها است. 

سقف ساختمانی عرشه فولادی را اگر بخواهید با سقف تیرچه بلوک مقایسه کنید، مسلماً سقف عرشه فولادی جایگزین بهتری خواهد بود. علاوه بر تمامی موارد ذکر شده ایمنی سقف عرشه فولادی (به دلیل یکپارچه بودن) در حین کار بیشتر بوده و کارگران با خاطری آسوده می توانند در زیر این سقف کارهای خود را انجام دهند. 

انواع سقف عرشه فولادی شامل کامپوزیتی، عرشه سلولی و عرشه دهانه بلند می شود که هر کدام طبق نظر مهندس ناظر بر روی سقف اجرا می گردند. اما شاید بپرسید نقش گلمیخ در این نوع سقف ساختمانی چیست؟ قسمت هایی از عرشه فولادی باید گلمیخ زده شود تا استحکام سازه را بیشتر کند که بخش مهمی از سقف عرشه فولادی همین گلمیخ است. گلمیخ توسط دستگاه جوش قوس الکتریکی بر روی سقف نصب می شود. 

جزئیات بیشتر درباره سقف ساختمانی عرشه فولادی  

سقف ساختمانی ذکر شده باید مراحلی همچون نورد سرد ورقه های فلزی (فولاد)، منتقل کردن ورقه ها به مکان ساختمان، نصب ورقه ها، ثابت نمودن ورق گالوانیزه، پَرچ گلمیخ، میلگرد گذاری و بتن ریزی را طی کند تا این سقف شکل بگیرد. از عیب های این سقف ساختمانی استفاده از تدابیر ویژه است که باید توسط مهندسان و متخصصان این زمینه اجرا شود. ضمن این که این نوع سقف از نظر اجرایی بسیار مشکل بوده و از نظر هزینه هم فیمت بالایی دارد. مهم ترین عیبی که در این نوع سقف دیده می شود، لرزش های شدید است.

تیرچه کرومیت، سقفی با سرعت بالای اجرا

تیرچه کرومیت؛ نوعی از سقف های تیرچه بلوک می باشد که کمی ساختار آن با تیرچه بلوک متفاوت است. در تیرچه کرومیت، تیرچه فلزی با روی باز اعمال می شود و فضاهای خالی میان تیرچه ها با کامپوزیت، بلوکه های سیمانی، پلی استایرن و ... پر می شوند. سقف تیرچه کرومیت بسیار منسجم بوده و از قوام کافی برخوردار است. 

تیرچه کرومیت به دلیل این که به شمع بندی ساختمان نیاز ندارد، باعث می شود تا سرعت اجرای پروژه ساختمانی بالا رود. تیرچه کرومیت وزن بسیار سبک تری نسبت به تیرچه بلوک دارد که سبب وزن کم پروژه ساختمانی می شود. اجرای سقف تیرچه کرومیت بدین گونه است که ضلع پایینی ساختمان با یک تسمه و در جان ساختمان، از میلگرد خم شده استفاده می گردد. قیمت تیرچه کرومیت بسیار به صرفه است. 


موضوعات مرتبط: ساختمان , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


مقایسه اسکلت فلزی و بتنی
جمعه 9 اسفند 1398 ساعت 12:34 | بازدید : 525 | نویسنده : علی | ( نظرات )

قبل از مهندسی مدرن و توانایی برای ساخت اسکلت فلزی و بتنی، معماری جهان شامل چوب، خشت، پوشال، پناه‌گاه‌های غاری بود. ما راه طولانی را طی کردیم. امروز آسمان شهرها شاهد ساختمان‌های بلند و مجلل است. حتی راهنماهای تورهای معماری نیز از مشکلات آنها تجربه می‌نمایند. بنابراین، کدام مصالح سلطه بر توسعه سازه جهان امروز دارد؟ بتن یا فولاد؟ هر دو دارای مزیت‌های فراوانی هستند. اگرچه یکی از انها بهتر باشند، این ساختمان است که شما را در تصمیم‌گیری همراهی می‌کند.

فولاد دارای بالاترین نسبت مقاومت به وزن در بین مصالح ساختمانی است. علاوه بر این، با روش‌های جدید ساخت، سازه‌های فلزی یک انتخاب مناسب برای توسعه دهندگان ساختمان‌های اداری و چند کاربری می‌باشد. استفاده از دال‌های کامپوزیت، خرپاها موجب می‌شود که ارتفاع کف تا کف پایینی در سازه‌های فولادی ایجاد شود. آیا به دنبال دهانه‌های بزرک با فضای اشغال شده کم توسط ستون‌ها هستید؟ اسکلت فلزی پاسخ‌گو است. با اسکلت فلزی قادر به ایجاد دهانه‌های بزرگ و جای‌گیری بدون ستون‌های میانی است. فولاد یک مصالح منعطف از لحاظ الزامات مربوط به طراحی است. در انتهای مقاله با قیمت پوشش ضد حریق اسکلت فلزی آشنا خواهید شد.

اسکلت فلزی

شکل ۱ – اسکلت فلزی

سازه بتنی قادر به ایجاد شکل‌های متنوعی است. شما می‌توانید هر شکل سازه‌ای را با بتن ایجاد نماید. علاوه بر زبایی منحصر به فرد در دسترس برای سازه اسکلت بتنی، این سازه مزیت‌های دیگری نیز دارد. توسعه‌دهندگان خصوصی و عمومی باید به این نکته توجه کنند که استفاده از بتن در جا برای سازه یک ساختمان بلند اداری به فضای بیشتری برای اجاره دادن به دلیل ارتفاع کمتر طبقات خواهد انجامید. بتن مسلح یک مصالح انقلابی برای ساخت سازه‌های ساده تا پیچیده است.با افزایش کیفیت زیاد در بتن و فولاد، بتن مسلح کاربردهای زیادی در قرن ۲۱ دارد.

سازه بتنی

شکل – سازه بتنی

به منظور تصمیم‌گیری در مورد انواع سازه باید مزایا و معایب آنها را بررسی نمود.

مزایای اسکلت فلزی

  • اسکلت فلزی به دلیل ساخت در کارخانه اسکلت فلزی دارای مراحل ساخت سریع می‌باشد.
  • سادگی توسعه اسکلت فلزی
  • سادگی در تعمیر و نگهداری و تقویت مقاوم سازی اسکلت فلزی
  • اجرا و نصب اسکلت فلزی سریع
  • دارای شکل پذیری و انعطاف بالایی هستند که به معنی است که در برابر بارهای دینامیکی زلزله و باد دارای مقاومت مناسبی است. به راحتی و بدون ترک خم می‌شود که به عنوان یک هشدار در مناطق لرزه خیز می‌باشد.
  • طیف وسیعی از مقاطع اسکلت فلزی آماده موجود است مانند I، C و غیره.
  • طیف وسیعی از اتصالات اسکلت فلزی در دسترس است مانند اتصال پیچ و مهره و اتصالات جوش و پرچی.
  • فولاد قابلیت بازیابی دارد (فولاد که از فولادهای بازیافتی ساخته می‌شود یک سوم انرژی مورد نیاز برای ساخت فولاد از فلز پایه را نیاز دارد).
  • امکان استفاده از پوشش ضد حریق اسکلت فلزی

معایب اسکلت فلزی

  • شیوه تحلیل و فرضیات باید برای طراحی اسکلت فلزی کاملا واضح باشد و از قبل شکل سازه‌ای تعریف گردد.
  • زمان مورد نیاز برای طراحی اتصالات نسبت به اتصالات اسکلت بتنی بیشتر است.
  • هزینه و قیمت اسکلت فلزی در صورت بهینه نبودن بالاتر از سازه بتنی است.
  • نیاز به نیرو کار ماهر دارد.
  • اسکلت فلزی در برابر حریق آسیب پذیر است. با این حال، حفاظت از حریق در اسکلت فلزی مانند اسپری ضد آتش سازه می‌تواند در برابر آتش مقاومت و ایمنی مناسبی ارائه دهد.
  • آنها مستعد خوردگی در محیط‌های دریایی و با رطوبت بالا هستند و نیاز به تعمیر و نگهداری پیوسته دارند.

مزایای اسکلت بتنی

  • اسکلت بتنی می تواند درجه حرارت بسیار بالا از آتش را برای مدت طولانی بدون از دست دادن یکپارچگی سازه تحمل کند.
  • ساختمان هایی با بتن مسلح در محل می توانند مقاومت در برابر بادهای بیش از 200 مایل در ساعت داشته باشند.
  • بتن نیازی به قوانین سختگیرانه آتش سوزی ندارد و در حین بلایای طبیعی و انسانی نیز خوب عمل می کند.
  • بتن یک ماده است که اغلب به صورت محلی عرضه می شود و بنابراین معمولا نیاز به انرژی کم برای حمل و نقل به سایت های ساخت و ساز دارد.
  • در مقایسه با سازه های فلزی ، نگهداری بیش از حد و هزینه تعمیرات کمی نیاز دارد.

معایت اسکلت بتنی

  • با توجه به وزن مرده بیشتر بتن مسلح ، در ساختمان های بلند کمتر استفاده می شود، زیرا بار بیشتری در فنداسیون وجود دارد.
  • در پایان زندگی، بتن می تواند خرد و بازیافت شود، اما مواد بازیافتی را نمی توان برای بتن ساختمانی جدید استفاده کرد. بنابراین مقدار قراضه بتن تقریبا صفر است.
  • بتن می تواند مقدار خوبی از فشار را تحمل، اما به اندازه کافی برای کشش مناسب نیست، در حالی که فولاد می تواند هر دو فشار و کشش را تحمل کند.
  • در نواحی لرزه ای، به علت شکنندگی و عدم انعطاف پذیری آن، به دلیل صدمه مستقیم به سازه بدون هشدار، کمتر مورد توجه قرار می گیرد.

ادعای قدیمی “زمان پول است” در مورد برنامه های ساخت و ساز بسیار درست است. در هر سازه، “اقتصاد” و “زمان” عوامل بسیار مهمی هستند. بنابراین، در مورد نیاز به ساختمان، روش ساخت و ساز تعیین می شود که آیا ساختار اسکلت بتنی یا اسکت فلزی باشد. بیایید نگاهی به کاربردهای آنها بیاندازیم:

کاربرد سازه های فولادی

سازه های فلزی اغلب در موارد زیر استفاده می شود:

  • ساختمان های بلند به خاطر قدرت، وزن کم و سرعت ساخت و ساز.
  • ساختمان های صنعتی / انبار به دلیل توانایی آن برای ایجاد فضاهای بزرگ با هزینه کم.
  • ساختمان های مسکونی در یک تکنیک به نام سازه های فلزی سبک با مقاطع CFS.
  • سازه های موقت سریع برای راه اندازی و حذف.

کاربردهای اسکلت بتنی

  • بتن آرمه ایده آل برای ساخت سقف های کف و سقف، ستونها و تیرها در سازه های مسکونی و تجاری مناسب است.
  • روند کنونی بتن مسلح برای پلهای در دهانه کوچک، متوسط ​​و طولانی است که در نتیجه ساختارهای زیبایی شناسی و اقتصادی در مقایسه با پل های فولادی است.
  • بتن آرمه ایده آل برای سازه های نگهدارنده آب مانند تانک های زمینی و سربار و سازه های هیدرولیکی مانند سدهای وزنی و قوس است. مواد به طور گسترده ای برای ساخت گنبدهای بزرگ برای مخازن آب و ورزشگاه ها و سالن های کنفرانس استفاده می شود.
  • استفاده معمول از بتن مسلح در سازه های زمینی شامل کوله‌ها برای پل ها و دیوارهای حائل برای خاکسترهای خاکی است.
  • سقف‌هی بتنی تقویت شده به طور گسترده ای برای پوشش دادن مناطق بزرگ مانند سالن های کنفرانس که فضای ستون آزاد ضروری است.
  • برای سوله های هواپیما، پوسته های بتن مسلح شامل دایره ای نازک و تیرهای لبه های عمیق، یک راه حل اقتصادی هستند.
  • ساخت سازه های بتنی پیچیده برای سازه های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد که در آن فضای آزاد استوانه ای تحت سقف مورد نیاز است.
  • در مناطق ساحلی که خوردگی برای ساخت سازه های دریایی مانند اسکله ها، دیوارهای ساحلی، برج های بازدید و فانوس دریاها است. برای انبارها در مناطق ساحلی، خرپاهای بتن مسلح به خرپاهای فلزی ترجیح داده می شوند.
  • در سازه‌های اتمی، بتن مسلح برای ساختن مخزن فشار ترجیح داده شده به دلیل ویژگی های جذب بتن با مقاومت بالا و بتن با تراکم بالا است.
  • شمع های بتونی تقویت شده، هر دو از پیش ساخته شده و در محل برای پایه های سازه انواع مختلف پل ها و ساختمان ها استفاده می شود. بتن مسلح نیز در ساختن پیاده رو برای بزرگراه ها و باند فرودگاه ها استفاده می‌شود.

منبع: فرسپ


موضوعات مرتبط: ساختمان , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


ضوابط و مقررات مقاوم سازی ضد حریق
دو شنبه 23 دی 1398 ساعت 10:24 | بازدید : 496 | نویسنده : علی | ( نظرات )

در مبحث مقابله با حریق در ساختمانها، پیش بینی تمهیداتی که در صورت وقوع آتش‌سوزی ، امکان مطلع شدن آنی ساکنین و خروج آنان از ساختمان در سریعترین شکل ممکن و بصورت ایمن فراهم باشد، اولین گام می باشد. پس از این گام، می بایستی امکان امدادرسانی توسط نیروهای آتش نشانی و اکیپ‌های امداد و نجات به ساکنانی که به هر دلیل، امکان خروج از ساختمان را نیافته اند ، فراهم شود و در نهایت، پایداری ساختمان می بایستی حفظ گردد.
جایگاه مقاوم سازی سازه ها در مبحث ایمن سازی ساختمانها در برابر آتش سوزی آن است که، در صورتیکه به هر دلیل، سیستم اعلام و اطفا، توانایی خود را در خاموش کردن آتش از دست داده باشد، سازه مقاوم سازی شده، پایداری خود را برای تأمین فرجه کافی برای امدادرسانی حفظ نموده، تا نیروهای امدادرسانی، زمان کافی برای خارج کردن کامل افرادی که در محاصره آتش قرار دارند را یافته و بتوانند تا پیش از فروریزی ساختمان، اقدامات لازم برای خاموش نمودن آتش را به عمل آورند.

در این نوشته، منتخبی از قوانین و مقررات جاری در موضوع الزامات قانونی درمقاوم سازی ساختمانهای اسکلت فلزی درآتش سوزی، جمع آوری وارائه گردیده است. همچنین امکان چاپ و دانلود نسخه پی دی اف این نوشته نیز در اختیار شما قرار دارد.

 

تعاریف و مبانی

تعاریف 1

 

آتش استاندارد: آتشی که منحنی استاندارد دما - زمان در آن، مطابق استاندارد ملی ایران شماره 12055 ،كه افزایش دما بر حسب زمان را برای آزمایش مقاومت در برابر آتش مشخص می کند باشد را آتش استاندارد می نامیم. عمدتا آتش استاندارد را در مورد آتش استاندارد سلولزی به کار می بریم.و چنانچه استانداردهای دیگری مانند آتش هیدروكربنی یا منحنی تونل-مورد نظر باشد، تصریح خواهد شد .

x11

بنای موجود: بنایی است كه مطابق مقررات و قوانین گذشته اجرا و تكمیل شده است.
ارتفاع ساختمان : فاصله قائم تراز متوسط زمین تا تراز متوسط بالاترین بام در ساختمان را ارتفاع ساختمان می نامیم.ساختمان هایی كه دارای چند بام با ارتفاعهای متفاوت اند، ارتفاع ساختمان برابر با ارتفاع متوسط بالاترین بام در نظر گرفته می شود.
ارتفاع طبقه : فاصله قائم از روی كف تمام شده یك طبقه تا روی كف تمام شده طبقه بالاتر است. ارتفاع طبقه آخر بنا، حد فاصل كف تمام شده آن طبقه تا كف تمام شده متوسط سطح بام ساختمان می باشد
افزایش بنا: هرگونه عملیات ساختمانی كه سطح یا حجم یك بنا را افزایش دهد

 

مبانی 1: انواع تصرف و دسته بندی آنها

 

نوع بهره گیری از بنا یا بخشی از آن كه با مقاصد معلوم در دست بهره برداری است و یا قرار است برای آن مقاصد مورد استفاده قرار گیرد، تصرف نامیده می شود.
توضیح: از آن جا كه در یك ساختمان، با كاربری مشخص، فضاهایی با انواع بهره برداریهای متفاوت وجود دارد، از نظر مبحث سوم مقررات ملی ساختمان، استفاده از كلمه كاربری به جای تصرف، دقیق تلقی نمی شود.بعنوان مثال درساختمانی باكاربری هتل،انواع تصرفهای مسكونی، تجمعی، انبار و... وجود دارد.
تصرف ها از منظر بار حریق (مقدارمحتویات قابل احتراق آنها در متر مربع بنا یاطبقه)به کم خطر،میان خطر و پرخطر تقسیم می شوند.ساختمان یا بخشی ازآن، که بارحریقش 100-150 کیلو باشد،در گروه پرخطر قرار می گیرد.
تمام بناها یا بخشهایی از آنها كه از این پس ساخته یا بازسازی میشوند، باید بر حسب نوع عملكرد و بهره برداری، دست كم در یكی از تصرف های ده گانه زیر ثبت شوند. گروههای تصرف و زیرگروههای آنها عبارتند از:

 

جدول راهنمای حروف اختصاری تصرف ها

انواع تصرف زیر گروه های تصرف

 

x22

  

تعاریف 2

 

FireRatedPartitionدیوار جداكننده آتش

دیوار جداكننده ای كه برای جلوگیری از گسترش آتش سوزی از یك طرف به طرف دیگر دیوار طراحی شده و بازشو های آن در برابر آتش محافظت شده اند. از دیوار جداكننده آتش برای جدا كردن واحدهای مسكونی موجود در یك ساختمان، جداكننده واحدهای مجزای خواب در ساختمانهای گروه( م-1) و نیز در خوابگاه ها، اقامتگاهاه های سازمانی و نظایر آن و(د-1)، دیوارهای جداكننده واحدهای مستقل درساختمانهای تجاری و بازارهای سرپوشیده، و دیوار كریدورهایی كه مقاومت در برابر آتش برای آنها طبق آیین نامه محافظت ساختمانها در برابر آتش(نشریه ض-682) الزامی است و نیز برای جداسازی لابی آسانسور استفاده می شود .
دیوار مانع آتش:دیوارهایی كه برای جدا كردن شفت ها،گذرگاه های خروج، خروجهای افقی، فضاهای فرعی حادثه خیز، جدا كردن تصرف های گوناگون یا جدا كردن یك تصرف تكی به مناطق مختلف حریق، استفاده می شود.
پوشش مانع حرارتی: به مصالحی اطلاق می شود كه عمدتاً برای محافظت فوم های پلیمری در برابر آتش به كار می روند. اینها مصالحی هستند كه پس از 15 دقیقه قرار گرفتن در معرض منحنی استاندارد آتش، دمای پشت آنها حداكثر به 120 درجه سلسیوس برسد. پوشش مانع حرارتی باید به نحوی نصب شود که در مدت این 15 دقیقه در جای خود باقی بماند و دچار ریزش نشود. یك تخته گچی 12.5(دوازده و نیم) میلی متری، یا اندود گچی 15 میلی متری، یا مصالح معادل آنها، به عنوان مصالح پوشش مانع حرارتی قابل قبول هستند .
منطقه حریق: بخشی از فضای داخل ساختمان كه از اطراف و سقف و كف به وسیله اجزای ساختمانی مقاوم در برابر آتش (مانند کف/دیوارهای مانع آتش، دیوارهای جداكننده آتش و سیستم سقف مقاوم در برابر آتش)محدود می شود.

مانع دود

یك پوسته پیوسته قائم یا افقی، مانند دیوار یا سقف كه برای محدود كردن حركت دود طراحی و ساخته شده
درجه مقاومت در برابر آتش: مدت زمانی كه یك جزء، مجموعه یا سیستم ساختمانی قادر به ادامه وظیفه عملكردی خود در شرایط آتش سوزی استاندارد باشد. به عبارت دیگر، مدت زمانی كه یك جزء یا مجموعه ساختمانی قادر است یك آتش با شدت استاندارد را در فضای وقوع محبوس كرده، و همچنان به عملكرد سازه ای خود تحت شرایط آتش استاندارد، ادامه دهد این مدت زمان بر اساس نتایج آزمونهای استاندارد یا مقادیر داده شده در راهنمای مبحث سوم (یا سایر مدارك پشتیبان مصوب) تعیین می شود.

 

مبانی2- کاربری های جداسازی نشده

 

در این روش، برای تعیین حداقل نوع ساختار قابل قبول برای ساختمان، ابتدا هر بخش از ساختمان باید به طور جداگانه بر اساس کاربری آن دسته بندی شود. سپس، نوع ساختار لازم برای ساختمان با توجه به نوع تصرف ها و ابعاد مورد نظر برای ساختمان و محدودیت های ارتفاع و مساحت كه در آیین نامه محافظت ساختمانها در برابر آتش(نشریه ض-682) داده شده است. مشخص شود. به این ترتیب كه، در هر بار فرض شود كه كل ساختمان به طور كامل مربوط به یكی از تصرفهای مورد نظر است. سپس باید محدودکننده ترین ضوابط از نظر نوع ساختار، كه برای این تصرفها به دست آمده است، برای كل ساختمان ملاك کار قرار گیرد. سایر ضوابط برای هر فضا به طور جداگانه و بر اساس نوع تصرف آن تعیین شود. به جداسازی بین تصرف های مختلف طبق جدول(2-6-2) نیاز نیست، اما جداسازی هایی که در بخشهای دیگر این مبحث خواسته شده است، باید انجام شود (مانند دوربندی شفتها یا دیوارهای كریدورها طبق مقررات فصل های 6و8 آیین نامه محافظت ساختمانها در برابر آتش(نشریه ض-682)). همچنین، محدودكننده ترین الزامات فصل های 5و 6-18 نیز باید برای كل ساختمان (برای تمام تصرفهای موجود در ساختمان)اعمال شود. به عنوان مثال چنانچه یك طبقه از ساختمان دارای رستوران و سالن پذیرایی (تصرف ت-2) بوده و طبقات دیگر آن اختصاص به تصرف اداری داشته باشد،از آنجا که براساس آیین نامه محافظت ساختمانها در برابر آتش(نشریه ض-682)، ساختمان های گروه تصرف تجمعی گروه( 2-ت) باید به سیستم كشف و اعلام حریق خودكار مجهز باشند، كل ساختمان (و از جمله قسمت های اداری) باید به سیستم كشف و اعلام حریق خودكار مجهز شوند

x3x5

 

مبانی 3- کاربری های جداسازی شده

 

در این روش، هر قسمت از ساختمان باید بر اساس تصرف آن به صورت جداگانه دسته بندی شده و به طور كامل با دیوارها و اجزای افقی مانع آتش، با مقاومت خواسته شده در جدول 2-6-2 از سایر قسمت . ها جدا شود. هر منطقه حریق باید با ضوابط مربوط به تصرف خود مطابقت داشته باشد. هر منطقه حریق باید به تناسب با نوع تصرف و نوع ساختار خود با محدودیتهای ارتفاعی داده شده در فصل چهارم مطابقت داده شود. به عنوان مثال چنانچه بالاترین طبقه ای كه تصرف اداری در آن وجود دارد، طبقه چهارم باشد، برای مطابقت محدودیت ارتفاعی این تصرف، به ساختارهایی نیاز داریم كه 4 طبقه برای تصرف اداری را مجاز بداند همچنین در هر طبقه باید مساحت ساختمان به گونه ای باشد كه مجموع نسبتهای مساحت كف تصرفها تقسیم بر مساحت مجاز آنها بیش از یك نشود. با كنترل این دو موضوع : اول( محدودیت ارتفاع برای هر تصرف و دوم: كوچكتر از یك بودن مجموع نسبت های مساحت کف به مساحت مجاز برای تمام تصرف ها در هر طبقه) ، حداقل نوع قابل قبول ساختار برای كل ساختمان تعیین می شود.
استثناء: در همه ساختمانها، به غیر از تصرف (2-د)، در صورتی كه ساختمان به طور كامل به شبكه بارنده خودكار مجهز باشد، میتوان مقاومت در برابر آتش تعیین شده در جدول 2-6-2 را به میزان یك ساعت كاهش داد، به شرطی كه اولاً درجه مقاومت در برابر آتش از یك ساعت كمتر نشود و ثانیاً از مقاومت لازم برای كف طبقه بر اساس نوع ساختار نیز كمتر نشود.
سازمان آتش نشانی در سند"ضوابط ایمنی معماری" در خصوص ساختمانهای با تصرف های جدانشده ضوابط قابل توجه در طراحی را به شرحی که خواهد آمد،مشخص نموده است.

ساختمان های ترکیبی

در ساختمانهایی که در طبقات آن بیش از یک کاربری وجود دارد، در مقطع طراحی سیستم مقابله با آتش سوزی، می بایستی توجه نمود که تمهیدات مقابله با حریق در هر طبقه، حداقل در حد طبقه زیرین آن باشد. به این معنا که در کاربری معادل ، چیدمان کاربری ها از نظر میزان مخاطره آمیز بودن فضا، از پایین به بالا باید سیر نزولی داشته باشد. در شکل مقابل با فرض اینکه شرایط تجاری مسکونی و اداری به ترتیب به ترتیب نزولی دارای شرایط محدود کننده باشند، سه طبقه اول معادل تجاری، طبقات چهارم و پنجم مسکونی و دو طبقه آخر اداری باید در نظر گرفته شوند.

x6

در مواردی که در یک طبقه چند کاربری وجود داشته باشد، کاربری که مستلزم تمهیدات و الزامات بیشتری می باشد ، بعنوان کاربری کل طبقه درنظر گرفته می شود.

x7


تعاریف 3

راه خروج: مسیر ممتد و بدون مانعی كه برای رسیدن از هر نقطه ساختمان به یك معبر عمومی در نظر گرفته شود. راه خروج از سه بخش مجزا و مشخص تشكیل می " تخلیه خروج"،" خروج"و"دسترس خروج"
خروج: قسمتی از "راه خروج" كه با ساختار و تجهیزاتی دارای درجه بندی مقاومت در برابر آتش، بر اساس این مقررات از دیگر فضاهای ساختمان جدا و ایمن شده و مستقیم یا از طریق تخلیه خروج به معبر عمومی منتهی می شود.
تخلیه خروج: بخشی از"راه خروج " كه بین انتهای خروج و معبر عمومی واقع است.
دسترسی خروج: بخشی از "راه خروج" كه از هر بخش تحت تصرف در یك ساختمان یا سازه به یك خروج منتهی شود.
در خود بسته شو: در محافظت شده در برابر آتش كه مجهز به سیستمی است كه سبب بسته شدن خود به خود در، پس از باز شدن آن میشود. اصولاً اصطلاح" خودبسته شو " هنگامی كه در مورد درهای حریق یا سایر بازشوهای حفاظتی به كار برده شود، به مفهوم بسته بودن در( یا بازشو) در حالت عادی و بسته شدن آن پس از عبور است كه برای اطمینان از انجام این عمل، در به یك وسیله مكانیكی تأیید شده مجهز می شود.
در خودكار بسته شو: در محافظت شده در برابر آتش كه مجهز به سیستمی است كه به هنگام آتش سوزی، در اثر واكنش به برخی از محصولات احتراق( مانند دود) یا از طریق فرمان گرفتن از جایی دیگر، سبب بسته شدن درمی شود.
فاصله مجزاسازی حریق: عبارت از فاصله اندازه گیری شده از نمای ساختمان تا نزدیكترین خط داخلی مالكیت زمین، یا تا خط وسط خیابان، كوچه یا معبر عمومی، یا تا یك خط فرضی بین دو ساختمان موجود در یك ملك یا یك زمین مشترك می باشد.


مبانی4 - ساختار و انواع آن

 

ساختار، به اسکلت و سقف و دیوارهای داخلی و خارجی ساختمان اطلاق می شود.از این پس، تمام ساختمانهای در دست ساخت یا ساختمان های موجود در حال تغییر(افزایش ارتفاع یا تغییر تصرف)، باید در یكی از پنج نوع ساختار تعریف شده دسته بندی شوند.
حداقل درجه بندی مقاومت در برابر آتش برای اجزای ساختاری ساختمان باید مطابق با مقادیرمندرج در حداول 2-1 و 2-2 باشد.دو تفاوت اصلی انواع ساختارها با یكدیگر در قابلیت سوختن مصالح تشكیل دهنده و حداقل درجه مقاومت اجزای آنها در برابر آتش است.
اجزای ساختمانی ذكر شده در جدول 2-1 برای ساختارهای نوع 2و 1 از نوع غیر قابل سوختن بوده و از این نظر از سایر انواع ساختارها ایمنی بیشتری در برابر آتش دارند.
برخی ازساختارها 2-1 دارای دو زیرگروه الف وب هستندکه زیر گروه الف داری مقاومت بیشتری می باشد.
ساختارهای نوع 2و 1 (غیر قابل سوختن ) : ساختارهایی هستند كه اجزای ساختمانی فهرست شده در جدول 2-1 در آنها از مصالح نوع غیر قابل سوختن باشد. اجزای ساختمانی ساختار نوع 1 نسبت به نوع 2 دارای درجه مقاومت بالاتری در برابر آتش است .
ساختار نوع 3 (ساختار با دیوار خارجی غیر قابل سوختن): ساختاری است كه در آن دیوارهای خارجی از مصالح غیر قابل سوختن باشد. سایر اجزای ساختمانی این نوع ساختار، میتواند از هر نوع مصالح ساختمانی مطابق با استانداردها و مقررات ملی موجود در كشور ساخته شود .
ساختارنوع 4 (ساختمان چوبی سنگین با دیوار خارجی غیر قابل سوختن ) : ساختاری است كه در آن دیوارهای خارجی آن از مصالح غیر قابل سوختن و سایر اجزای ساختمان از جنس چوب یك تكه یا چندلا و بدون فضاهای پنهان ساختاری (مانند سقف های كاذب .باشند)
ساختار نوع 5 ( ساختار با اجزای قابل سوختن ):ساختاری است كه در آن اجزای سازه ای وغیرسازه ای فهرست شده در جدول 1-2 از جنس هرنوع مصالح مطابق استانداردها و مقررات ملی باشد.مصالح قابل سوختن نیزمیتواند بارعایت ضوابط ،در این ساختار به كار برده شوند.

x12

x13

4 - تعاریف

شفت : فضای محصور امتداد یافته بین یك یا چند طبقه از یك ساختمان كه به صورت قائم گشودگیهای طبقات را در بر میگیرد، مانند جعبه پلكان، جعبه آسانسور و داكت های تأسیسات.
دوربند شفت: دیوارهای تشكیل دهنده مرزهای (بدنه) اطراف شفت
دمپر(یا دریچه): دریچه قابل تنظیم روی كانال های هوا و داكت ها.
دمپر (یا دریچه) آتش/دود: دمپر دارای گواهینامه معتبر از مرجع قانونی صدور گواهینامه فنی، نصب شده در كانال ها وگشودگیهای انتقال هوا كه با دریافت علامت از سیستم كشف حریق بسته میشود و در برابر عبور هوا / دود مقاوم است این وسیله باید طوری نصب شود كه به طور خودكار عمل كرده و در صورت لزوم بتوان آن را از یك ایستگاه فرماندهی در ساختمان در محلی دور از دمپر كنترل كرد
بار تصرف: تعداد افرادی كه راه خروج ساختمان یا بخشی از آن، برای آنها طراحی می شود .
مساحت ساختمان: مساحتی كه در میان دیوارهای خارجی بدون در نظر گرفتن شفتهای تهویه و حیاطها واقع شده . است فضاهایی از ساختمان كه در حد فاصل دیوارهای اطراف ساختمان قرار ندارند، در صورتیكه درون تصویر افقی بام یا كف بالایی قرار داشته باشند، باید در محاسبه مساحت ساختمان در نظر گرفته .شوند
مساحت كف(سطح اشغال)ناخالص: مساحت كف واقع درداخل دیوارهای خارجی ساختمان، بدون در نظر آوردن مساحت كانالهای قائم تهویه و محوطه های باز، و بدون كم كردن مساحت كریدور ها،كمدها،راه پله ها، ضخامت دیوارهای داخلی، ستونها یا سایر قسمتهای برجسته نمایان.
مساحت كف، خالص: مساحت سطح اشغال شده واقعی كه شامل مساحت قسمت ها، های فرعی بدون متصرف، مانند كریدورها، راه پله ها، سرویس های بهداشتی، اتاق تأسیسات مكانیكی و كمدها نمی شود.

مبانی 5- ساختمان بلند

ساختمان های بلند مرتبه

ساختمان بلند مرتبه به ساختمان‌های اطلاق می‌شود که ارتفاع کف آخرین طبقه دارای کاربری آن از بهترین نقطه در سطح معابر عمومی جهت دسترسی خودروی آتش‌نشانی بیش از ۲۳ متر باشد در صورت نیاز به بررسی بازدید کارشناسان سازمان از محل ضروری خواهد بود
در صورتی که محل احداث ساختمان روی شیب واقع شده باشد، طبق مقررات ساختمان های بلند ارتفاع از پایین‌ترین قسمت شیرب ( منتها علیه بنا) محاسبه میگردد. نحوه اندازه گیری ارتفاع ساختمان در شکل ۲.۱.۵ نشان داده شده است
در صورتی که ساختمان از چند مسیر دارای دسترسی باشد، ارتفاع ساختمان از آن سطح معبری اندازه گیری می شود، که دسترسی خودروهای آتش نشانی به ساختمان، در شرایط مساعدتری قرار داشته باشد.

x9


مبانی 6- محدودیت ارتفاع طبقات و مساحت

 

این مقررات برای كنترل ارتفاع و مساحت تمام ساختمانهایی كه از این پس ساخته میشوند و یا ساختمانهای موجود كه قسمتی به آنها اضافه میشود، به كار می رود. محدودیت. های ابعاد، بر حسب نوع ساختار و تصرف ساختمان متفاوت است . اساس این فصل را جدول شماره 3-2-3 تشكیل میدهد و در آن محدودیت ارتفاع، تعداد طبقات و مساحت برای انواع تصرفها داده شده است در ساختار نوع 1ـ الف، به علت نوع مصالح و درجه مقاومت اجزای آن در برابر آتش، از نظر این مبحث محدودیت ابعادی وجود ندارد و در صورت رعایت تمام ضوابط مربوط، ساختمان مجاز است كه با هر ارتفاع و مساحت مورد نیاز طراحی و ساخته شود.
در مواردی كه محدودیت ابعاد وجود دارد، امكان افزایش حدود مساحت و ارتفاع داده شده در جدول4 -3 ، در صورت رعایت شرایطی كه در بند4-4 آمده است، وجود دارد . همچنین در صورت استفاده از شبكه بارنده خودكار، میتوان مساحت مجاز را افزایش داد كه ضوابط آن در بند4 -6 بیان شده است اعدادی كه در جدول 4-3 برای مساحت ارائه شده (و همچنین اصلاحات بیان شده در بند4 -6، مربوط به حداكثر مساحت به ازای یك طبقه است.در بند 4-6-4، روش تعیین حداكثر مساحت زیربنا (مجموع مساحت كل طبقات).ارائه شده است.

x33

x34

بر اساس آیین نامه حفاظت ساختمان ها در برابر آتش و ضوابط اجرای پوشش ضد حریق(نشریه ض -682) افزایش ارتفاع و تعداد طبقات در صورت نصب شبكه بارنده خودكار ،در صورتیكه ساختمان به طور كامل به شبكه بارنده خودكار تأیید شده مجهز باشد، میتوان حداكثر ارتفاع تعیین شده را به اندازه 6 متر و حداكثر تعداد مجاز طبقات را نیز به اندازه یك طبقه افزایش داد.برای ساختمان های گروه(م) كه كاملاً به شبكه بارنده خودكار تائید شده مجهز باشند، افزایش مذكور در فوق به شرطی مجاز است كه ارتفاع و تعداد طبقات افزایش داده شده به ترتیب از 18 متر و چهار طبقه بیشتر نشود.

استثناءها:در مورد گروه (2 -د) با ساختارهای نوع 2-ب، (3-ب)، (4-ب)، یا(5-ب) از این نوع افزایش ارتفاع نمیتوان استفاده كرد.
2- در صورت جایگزینی درجه مقاومت در برابر آتش با شبكه بارنده خودكار، با توجه به نكته (پ) در جدول - 3-1 ،این نوع افزایش مجاز نیست.
اعدادی را كه برای مساحت مجاز در جدول4-3 داده شده است، میتوان به دلیل محافظت به وسیله شبكه بارنده خودكار به شرح زیر افزایش داد:
كه در آن:
Aa = مساحت مجاز كف، پس از افزایش های مجاز در این بند (متر مربع)
At = مساحت مجاز كف، مطابق جدول3-4-3 (متر مربع)
If = افزایش مساحت، به دلیل فاصله از ساختمانهای مجاور (برحسب درصد) كه مطابق بخش 4-6-2. محاسبه میشود.
Is = افزایش مساحت ،به دلیل محافظت با شبكه بارنده خودكار (برحسب درصد)

 

تعیین حداكثر مساحت مجاز ساختمان (زیربنا):

حداکثر مساحت مجاز یك ساختمان با بیش از یك طبقه، باید از ضرب کردن مساحت مجاز اولین طبقه (Aa) (مطابق آنچه در بخش پیش بیان شد) در تعداد طبقات، طبق روش زیر تعیین گردد:
1- برای ساختمان های دو طبقه ضربدر 2
2- برای ساختمان های سه طبقه یا بلندتر ضربدر3
3- مساحت هیچ یك از طبقات نباید از مقدار سطح مجاز كف (Aa) مطابق آنچه كه در بخش پیش تعیین شده است، بیشتر باشد.

 

منبع: فرانو


موضوعات مرتبط: ساختمان , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


صفحه قبل 1 2 صفحه بعد

منوی کاربری


عضو شوید


نام کاربری
رمز عبور

:: فراموشی رمز عبور؟

عضویت سریع

نام کاربری
رمز عبور
تکرار رمز
ایمیل
کد تصویری
نویسندگان
خبرنامه
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



دیگر موارد
چت باکس

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)
تبادل لینک هوشمند

تبادل لینک هوشمند

برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان modoposhakk و آدرس modoposhakk.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.






آمار وب سایت

آمار مطالب

:: کل مطالب : 340
:: کل نظرات : 0

آمار کاربران

:: افراد آنلاین : 1
:: تعداد اعضا : 3

کاربران آنلاین


آمار بازدید

:: بازدید امروز : 32
:: باردید دیروز : 62
:: بازدید هفته : 787
:: بازدید ماه : 4921
:: بازدید سال : 12869
:: بازدید کلی : 38276